Please reload

SENASTE INLÄGGEN!

Världspremiär för Frozen Feast!

February 27, 2017

1/6
Please reload

BLOGG POSTS SOM VI TROR NI KAN GILLA!

Vethems veterinärer tipsar: 9 vanliga problem för hundar under sommaren

June 4, 2019

I samarbete med Vethem kommer här tips på vad ni skall tänka på inför sommaren med er pälskling! Skulle olyckan ändå vara framme så får ni snabb hjälp gratis via Vethem-appen https://www.vethem.se Första samtalet är alltid gratis!

 

 

 

1. Algförgiftning

Med sommaren och värmen i våra hav och sjöar kommer ofta algblomningen. De blågröna algerna är giftiga och hundar som dricker detta kan bli allvarligt sjuka. Om hunden badat i algblommande vatten men inte druckit kan den ändå bli dålig när den slickar sig i pälsen. Även irritationer i huden kan uppstå. Läs mer om algförgiftning här.

Under sommaren är många bortresta och det kan vara långt till närmaste veterinärmottagning. Med Vethem kan du som djurägare få rådgivning av erfarna och legitimerade veterinärer via videosamtal. Vi har öppet alla dagar hela sommaren mellan klockan 07.00 och 24.00.

Första samtalet är gratis och djurägare med Agria djurförsäkring har alltid gratis rådgivning på Vethem.

2. Värmeslag

Det är väldigt vanligt att hundar drabbas av värmeslag och överhettning under sommarmånaderna. Våra hundar reglerar sin kroppstemperatur genom att hässja (låter som flämtningar).

Värmeslag kan drabba hundar som lämnas i varma bilar, men även vid ökad ansträngning under varma dagar. Särskild känsliga är hundar med tjock päls, överviktiga hundar, hjärtsjuka hundar, äldre hundar och trubbnosiga raser.

Det är viktigt att snabbt agera om din hund får värmeslag. Här kan du läsa mer om värmeslag samt vanliga symptom och behandlingar. 

3. Skärsår/bitsår/klobrott

Under sommaren ökar antalet sårskador markant. Här är en checklista på vad man som hundägare kan göra om hunden fått en sårskada.

Det är viktigt att göra rent såret
Klipp bort päls runt skadan om det behövs
Tvätta med vatten och koksalt (ej sprit)
Klorhexidin-lösning kan användas, men ej på akuta sår
Vid behov: Stoppa om såret med tryck
Täck gärna såret med en ren kompress
Kontakta veterinär för att få korrekt bedömning 

Gratis veterinärbesök? Ja tack!
Ladda ner appen Vethem som erbjuder veterinärbesök direkt i mobilen. Öppet alla dagar klockan 07-24.

4. Förgiftningar

Under sommaren ökar antalet fall av förgiftade hundar. De flesta hundägare känner till att hundar inte tål varken choklad, vindruvor eller lök.

Men under sommaren gäller det även att se upp med ett antal växer och svampar. Till exempel tulpaner, liljor, flugsvampar, azalea, cyklamen, krysantemum, tomatplantor, hyacint, stenmurkla, toppig giftspindling.

5. Vattensvans och fukteksem (hotspot)

Vattensvans kallas även dropped tail och drabbar framför allt våra vattenälskande raser. Efter överansträngning eller nedkylning, till exempel i samband med bad så kan vattensvans utvecklas. Svansen hänger då rakt ned och ser bruten ut.

Vattensvans är smärtsamt och hunden vill inte vifta på svansen eller att du känner på den. Vad som orsakar detta vet man inte mer än att det är en inflammation i svansen. Det är ofarligt och går över efter några dagar med smärtlindrande behandling.

Hotspots är ett slags fukteksem som drabbar många badglada hundar under sommarsäsongen. Pälsen kan bli varig och tovig, huden illröd och svullen. Ofta luktar eksemet illa.

6. Paddor

Hundar är ofta nyfikna på paddor som är ute på vår- och sommarkvällarna och vill gärna nosa på dem eller ta dem i munnen. Paddan blir då lätt skrämd och frisätter ett gift som gör att hunden börjar salivera och dregla kraftigt.

Munslemhinnan blir irriterad och kan svullna upp vilket kan vara smärtsamt. Ofta går detta över spontant men skölj gärna munnen med vatten för att minska besvären. Om din hund blir allmänt påverkad och dålig bör kontakta veterinär.

Lägg till ditt djur i Vethem gratis redan idag så är du förberedd när du behöver rådfråga en veterinär via videosamtal! 

7. Ormbett

Under sommarsäsongen ökar risken för huggormsbett. Många gånger klarar sig våra hundar bra, men i värsta fall kan bettet leda till livshotande sjukdom. Var hunden får bettet och hur snabbt den får vård och korrekt behandling kan vara avgörande för sjukdomsförloppet.

8. Getingstick

Det är vanligt att hundar blir stungna av getingar. Ofta klarar de sticken utan mer problem än lokal svullnad och ömhet. En del hundar jagar getingarna och försöker fånga dem med munnen och det kan resultera i att de blir bitna och svullnar igen i svalget.

Precis som hos människor kan hundar utveckla en allergisk reaktion mot giftet från getingen. Denna reaktion kommer ofta snabbt efter bettet och kan leda till en anafylaktisk chock. Din hund blir då snabbt slö, orolig och kan utveckla kramper och i värsta fall kollaps. Andning blir snabb och ytlig och pulsen snabb och svag.

Här kan du läsa mer om getingstick på hundar och hur du som hundägare bör agera.

Under sommaren är många bortresta och det kan vara långt till närmaste veterinärmottagning. Med Vethem kan du som djurägare få rådgivning av erfarna och legitimerade veterinärer via videosamtal. Vi har öppet alla dagar hela sommaren mellan klockan 07.00 och 24.00.

Första samtalet är gratis och djurägare med Agria djurförsäkring har alltid gratis rådgivning på Vethem.

9. Sommarfester och sommarmat – se upp för grillpinnar!

Sommaren innebär fester och härliga grillmiddagar. Det finns vissa saker man som hundägare kan tänka på för att undvika att hunden får problem. Våra veterinärer får ofta in fall med hundar som fått i sig lök, benrester och även grillpinnar.

Kom ihåg att lök kan orsaka blodbrist oavsett om den är tillagad eller rå. Benrester efter grillfester kan också ge problem med kräkningar, diarré eller förstoppning. 

Än allvarligare är grillspett av trä med matrester på som våra hundar gärna vill äta upp. De kan ge allvarliga skador på mage och tarm då de är vassa. I värsta fall kan de orsaka hål på magsäck och tarmvägg med påföljd att tarminnehåll kommer ut i buken och orsakar en bukhinneinflammation. Det är ett mycket allvarligt tillstånd.

Dessa grillpinnar kan dessutom vara svåra att diagnosticera på röntgen och ultraljud.

10. Skaffa en digital veterinär under semestern – ladda ned Vethem

Koppla av under semestern, ladda ned Vethem så har du tillgång till trygg djurvård via videosamtal – var du än befinner dig.

Vethem är en digital veterinärtjänst där du som hundägare kan få hjälp av legitimerade veterinärer via videosamtal. Vi kan hjälpa till med rådgivning, behandling och recept och vi har öppet alla dagar hela sommaren mellan 07.00 och 24.00.

Please reload

FÖLJ OSS!